Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Ošetřování

 Varroáza včel je celosvětově nejrozšířenější a nejzávažnější onemocnění včelího plodu a dospělých včel. Původcem varroázy je parazitický roztoč Varroa destructor. Jeho původním hostitelem je včela východní (Apis cerana), z níž přešel na naši včelu medonosnou a z jihovýchodní Asie se rozšířil do Evropy. Kromě Austrálie a Oceánie již dnes ohrožuje včely na všech kontinentech. 

 Samička roztoče, která je viditelná pouhým okem, vnikne do plodové buňky těsně před zavíčkováním. V zavíčkované buňce proběhne celý vývoj parazita, z vajíček se vylíhnou vývojová stádia, která dospějí a spáří se. Při líhnutí dělnice či trubce spolu se starou samicí vyběhne 2-6 mladých oplozených samic. Tento cyklus může každá samice opakovat až sedmkrát. Trubčí plod je výhodnější, parazit mu dává přednost. Matečníky napadány nejsou.

image0.jpegRoztoči a jejich vývojová stádia se živí hemolymfou larev a tukovým tělískem, kukel a dospělých včel, které získávají opakovaným nabodáváním jejich pokožky, přičemž mohou přenášet i další nakažlivé nemoci včel. Roztoči se šíří zalétáváním napadených trubců a dělnic, roji a poroji, nejvíce pak loupežením zdravých včel v napadených včelstvech a přesuny nemocných včelstev.

 Příznaky varroázy zjišťujeme na mladých včelách. Ze silněji napadeného plodu se líhnou včely s nedokonale vyvinutými křídly a zadečkem, zakrnělýma nohama. Zdravé dělnice vynášejí postižené včely před úly, kde tyto včely hynou. Při silnějším napadení hynou již kukly včel.

 K ošetřování včelstev používáme schválená léčiva v daném roce. U každého léčiva je podrobný návod, jak jej aplikovat. Včelařský rok začíná v srpnu přípravou včelstev na zimní období. Je mnoho způsobů, která léčiva použijete a jak budete včelstva léčit. Každá ZO ČSV má vyškoleného včelaře, který toto ošetření provádí. Nákazovým referentem naší základní organizace je Daniel Stauch (viz kontakty níže). Za zdravotní stav včelstev odpovídá včelař. Léčivo si včelaři objednávají u své ZO ČSV.

 Zároveň je dobré sledovat na stránkách Státní veterinární správy ČR (SVS) morová pásma.

Podrobnosti zde: https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/mor-vceliho-plodu/

 

Příspěvky

Roste obliba použití kyseliny šťavelové v létě

10. 1. 2021

Použití kyseliny šťavelové v létě.

 

Podzimní léčení včelstev je rutina i tenký led

9. 1. 2021

Čeští včelaři jsou po několik desetiletí zvyklí svá včelstva povinně ošetřovat proti varroóze.

 

Hrr na mor

27. 1. 2018

 

Co v podletí?

12. 9. 2017

 

Jarní ošetření včelstev 2016

22. 3. 2016

 

Jarní ošetření včelstev 2015

15. 3. 2015

 

Nepodceňujme varroázu, zejména ne letos

25. 8. 2014

 

Mimořádná veterinární opatření 2014

15. 4. 2014

 

Včelstva v síle - Nákazový referent

10. 3. 2014

 

Vyšetření zimní měli

12. 2. 2014