Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Uškodí horký čaj medu?

30. 8. 2009

Zničí horký čaj léčivé látky v medu? Ptá se Iva L. z Hořic v Podkrkonoší. Odpovídá Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského v Dole: Med obsahuje několik set složek. Mezi nejvýznamnější patří minerální látky – např. draslík, vápník, hořčík a skupina vitamínů B. Některé látky se vysokou teplotou mnění. Důležité ale je, jak dlouho je med zahříván. Obavy, že teplo může medu uškodit, bývají přehnané. Co se může stát? Velmi citlivé jsou na teplo například enzymy. Jejich aktivitu lze laboratorně měřit. Med při teplotě 10 stupňů Celsia lze skladovat 35 let. Při 20 stupních asi 4 roky.

A jak je to v čaji? Nalijeme li horkou vodu do hrnku, teplota rychle klesne asi na 80 stupňů Celsia, během 10 minut už můžeme čaj usrkávat. V tu chvíli má asi 60 stupňů Celsia. Aby se med poškodil, musel by se vystavovat teplotě 80 stupňů Celsia celou hodinu. To ale není běžná situace. Většina užitečných látek v medu je velmi stabilní a teplem čaje se vůbec nemění. Pořádná lžíce medu také čaj trochu ochladí. A pokud bychom měli obavu, že o některé účinky přijdeme, druhou lžíci medu v nezahřátém stavu na chleba.

Podobná pravidla platí rovněž pro zahřívání ztuhlého krystalického medu, pokud chceme, aby získal tekutou konzistenci. Nejlepší je rychlé ztekucení při 60 stupních Celsia. Med se neničí ani v pečivu. I když je trouba nastavena na 250 stupňů, teplota uvnitř těsta nepřekročí 80 stupňů Celsia. Malá sušenka je upečená za 3 minuty a velké perníkové srdce není v troubě déle než 15 minut. Za tuto dobu se med nijak zásadně nepoškodí.

Zdroj: lidovky.cz, 21. 3. 2009

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:)

(Deny, 25. 8. 2018 13:24)

Sice má med hodně dobrých účinků: https://vcelimor.cz/jake-ucinky-ma-med/ ale vařící voda je může zničit...

konecne nekdo, kdo tomu rozumi...

(johanka, 6. 3. 2017 13:46)

dekuji mnohokrat za tento clanek! prijde mi, ze stres z toho, jak se med znehodnoti pri jeho pouziti do caje nebo ohrati se posledni dobou stupnuje... proto jsem rada za tato rozumne a uklidnujici slova :)